Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

7 kelionė: verslas nuo nulio

Jei bent kartą lankeisi kavinėje, bent vieną kartą ar du tavęs tikrai paprašė paremti kurčnebylių bendruomenę. Viskas, žinoma, vyksta labai tyliai: ant staliuko padedamas molinis vėžliukas ir paliekamas raštelis paremti keliais eurais. Litais tai tikrai daugiau prašydavo – gal 10, gal 15. Tau tai atrodydavo per brangu. Ir štai vieną kartą begurkšnodamas neolkoholinį alų ir vėl buvai paprašytas paremti, tačiau šį kartą – tik 3 varganais eurais. Tu žinai, kad bet kuriuo atveju jausiesi prastai – ar paremssi, ar vis dėlto susilaikysi. Taigi, meti liūdną žvilgsnį į savo antrąją pusę, ir gavęs tuos tris eurus, už kuriuos nė kojinių neįstengtum nusipirkti, padedi ant stalo.

Ryte liūdnai žvelgi į tą molinį vėžliuką tabaluojančiomis kojomis, ir svarstai, kur tau jį dėti. Nuo lentynos jį tikrai numes tavo begėdis katinas, tad imiesi jam ieškoti naujų namų. Vėžliukui, žinoma, ne katinui. Nors artėja didžiosios metų šventės, ir galėtum tą vėžlį įteikti bet kuriam iš savo draugų, bet tau nepatinka dovanoti prastas dovanas. Planuodamas kelionę pas tėvus įsimeti tą vėžliuką į kišenę, ir papasakosi, kad ir tokių čiūdų būna ant šio svieto. Papasakoji tą istoriją, ir išklausai moralą, kad jokiu būdu negalima skatinti už tokį elgesį, nes gaudami pinigų ir toliau taip daro. Pažadi, kad daugiau taip nedarysi, ir bandai teisintis, kad paprasčiausiai ir vienu, ir kitu atveju būtum prastai jautęsis, todėl nusprendei nusipirkti tą vėžliuką. Na, sako, parodyk parodyk tą pirkinį. Išspaudęs kaltą šypseną padedi tą nelemtą vėžlį ant stalo, ir matai, kad tavo tėvų veidai tiesiog nušvinta. Sako jie tau, kad už tokį daiktą galėjai bent penkis eurus duoti, ir kad jei jau tas vėžlys tau nėra reikalingas, jis liks tėvų namuose, ir puikuosis kitų grožybių lentynoje. Tiesa, ten jau stovi beždžionėlės, pelytės ir kiti gyvuliukai iš paramos mugių. Labdaros lentyna, ne kitaip. Bet visa tai juk puošia namus ir primena, kokie geri mes esam! Juk kaip kitaip tu parodysi savo svečiams, kad esi be galo geros širdies ir dosnus žmogus?

Kartais susimąstai ir apie tai, o kodėl tau kiti nieko neduoda. Na, žinoma, atsakymas yra gana paprastas: kai nieko neprašai, tai ir tikimybė kažką gauti prilygsta nuliui. Jei būtum drąsesnis ar bent truputį įžūlesnis tikrai rastum būdų, kaip susikrauti turtus.  Aš galėčiau jums apie tai papasakoti išsamiau, bet atsiprašau, man jau laikas lipti.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

6 kelionė: how to recover Facebook account?

  Kai pagalvoji, gerai, kad turi draugų. Jie neleidžia tau pūstis. Jei pasigiri, kad va, tavo bicepsai ėmė ir išsipūtė, draugai tau iš karto pasakys, kodėl. Priaugai svorio – štai   kodėl taip nutiko. Jei pasigirsi, kad turi rašymo talentą, tau pasakys, kad rašai kaip Malūkas. Šiaip jau tai priimtum kaip komplimentą, bet iš balso tono supranti, kad čia reikėtų įsižeisti. Jei pasigiri, kad vakar į tave pažiūrėjo net trys moterys, draugai tau primins, kad už tavęs buvo televizorius, ir tuo metu rodė kačiuuuukus. Išmestum tu tuos draugus iš draugų, bet dabar tai nebėra tai dramatiška, kaip „One.lt“ laikais – „Facebook“ juk tau nepraneša apie nutrauktas draugystes. O juk negali taip tyliai imti ir nebedraugauti – juk norisi kažkokių fejerverkų. Tai ir draugauji toliau, kas belieka. Kartais, kai pasidalini kokiu nauju įrašu, pastebi, kad trūksta Petro, Jono, Genadijaus, Oksanos, Arvydo ir Juozo like‘ų. Pasvajoji, kad tas socialinis tinklalapis pagal tai reitinguotų tavo draugus, o tuomet,

12 kelionė: herojai ir pasmerktieji

  Kai sužinai, kad tavo rajone gyvena vagis, kuris naktimis išlupinėja kaimynų automobilių magnetolas, be jokio gailesčio sakai, kad jam reikia nukapoti pirštus. Bet kai sužinai, kad jis – mylintis tėvas, auginantis dvynius, tačiau dėl teistumo nerandantis jokio darbo, imi jo gailėti. O tai kaip žmogui gyventi, kaip jam vaikus į mokyklą išleisti? Jauti, kad nori jam padėti, ir mintyse jau dėlioji planą, kaip tą padaryti. Jam jauti kur kas didesnį palankumą nei kaimynui teisininkui, kuris, kaip sako kaimynai, vaikus auklėja kumščiu. Supranti, kad tas magnetolafilas yra kur kas geresnis žmogus, tik bėda, kad jam gyvenimas netinkamai susiklostė. Imi galvoti, kad aplinkybės kartais priverčia daryti pačius netikėčiausius dalykus, kurie plačiajai visuomenei atrodo truputį kitaip nei tau. Nori gyventi – turi nusižengti taisyklėms ir pasipelnyti kitų sąskaita. Nusikaltėliai kartais atrodo tarsi herojai. Svarbiausia, kad jie, padarę blogą darbą, savo kaltę kompensuotų kokiu nors gražiu gestu.

10 kelionė: nupirkti tyrimai

Kol neini į polikliniką, jautiesi visiškai sveikas, bet jei jau nusprendi apsilankyti pas gydytoją, kelio atgal nebėra. Galbūt net pasijausi mirštantis (didelė tikimybė). Tau tikrai lieps atlikti tyrimus ir tyrimukus, o tada, jei jie bus mokami (šimtaprocentinė tikimybė), tad prie kasos tave ims vanoti karštas, šaltas ir drungnas prakaitas. Gali būti, kad tave išveš su greitąja – juk niekas negali žinoti, kokia liga slepiasi po šiais gana neįprastais simptomais. Jei bandyti priešintis, medikams teks panaudoti tramdomus marškinius, ir tada visi keliai ves tik į Vasaros gatvę. Į polikliniką gal ir visai neitum, bet tau skaudu, kad kas mėnesį moki sveikatos draudimą, bet nieko gero už tuos pinigus negauni. Dantis tenka taisyti už savo pinigus, skiepytis – irgi iš savo lėšų, o tuomet, kai nueini į vaistinę, mintyse jau pradedi verkti, kodėl visi vaistai tokie brangūs. Viešai verkti net nedrįsti – juk žinai, kad vaistinės darbuotoja tau tikrai bandys įsiūlyti raminamųjų, kurie taip pat nė