Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

19 kelionė: Laimėje ir nelaimėje

 

Petras vėl laimingas, ir nevengia apie tai pasigirti socialinių tinklalapių paskyrose. Ko jis čia džiaugiasi? Gi lauke lyja, algų niekas nežada kelti, o geresnio gyvenimo net miražų nematyti. Taip ir norisi, kad tam Petrui imtų ir nepasisektų. Maža to, kyla noras išmesti jį iš draugų – va čia tai būtų bausmė! Bėda ta, kad feisbuke visi laimingi, ir net pradedi galvoti apie tai, kas gi tavo tikrieji draugai. Normalūs yra tie draugai, kuriems taip pat nesiseka, ir kurie nevengia apie tai kalbėti. Ką gi šnekėti su tais išsišiepėliais? Nei nealkoholinio alaus išgersi, nei į kiną nueisi – paprasčiausiai gėda su tokiu nenormaliu kažkur eiti. Pastebi ir tai, kad tas tavo išsišiepęs draugas dar ir nesiklauso, ką tu kalbi. Skrajoja kažkur padebesiais – taip ir norisi, kad jį koks aukštai skraidantis paukštis apšiktų. Kaip ir tuos kitus draugus, kur malasi po maljorkas ir visokius ten maldyvus. Tokius draugus be gailesčio blokuoji, ir pasvarstai, kad nenorėtum jų sutikti nei socialiniuose tinklalapiuose, nei realybėje.

Bet... Kai kurie jų tave persekioja net sapnuose. Štai, praėjusią naktį sapne pasirodė klasės draugė Giedrė, kuri tau sako: „Iš kur pas tave tokios mėsos po kaklu? Bet va, matau, ir papai pagaliau padidėjo“. Ir negali patikėti, kad sapne tu kuo ramiausiai atsikerti: „Giedre, matau, kad tavo papai nepadidėjo, nes jų paprasčiausiai niekada nebuvo“. Realybėje taip net nesugalvotum. Bet realybė tau iškrečia piktą pokštą: eini sau ramiausiai gatve, ir tik žiū – Giedrė su papais eina. Na, nieko sau, – galvoji, juk nepanašu, kad ji svorio būtų priaugusi. Grįžti namo, ir imi jos ieškoti feisbuke. Nei šūkteli iš pasitenkinimo, kad viskas yra taip, kaip ir galvojai, – susirado, matai, seną turtingą diedą. Dar labiau tave nudžiugina mintis, kad po 10 metų jai tuos papus reikės pakeisti naujais – ir iš kur Giedrė gaus pinigų, jei tas jos diedas jau bus negyvas? Kai iš tos piktdžiugos tiesiog nebetveri savame kailyje, imi svarstyti, iš kur tavo galvoje tokios blogos mintys. Ką ta Giedrė tau padarė? Ir štai tavo blogoji pusė atrėžia – nėr čia ko sapnuotis, blemba. Kitą kartą, jei tik ji ateis į sapną, reikės be jokios sąžinės graužaties ją imti ir išvaryti. Nereikės vėliau tokių minčių kurstyti.

O nelaimėje tai taip taip, žinoma, tikrai jai padėtum. Galbūt ištiestum ranką, jei ji nugriūtų tau po kojomis. Galbūt padėtum susirinkti pirkinius, jei vidury prekybos centro jie gėdingai išbyrėtų suplyšus ekologiškam maišeliui. Galbūt iškviestum policiją, jei ją užpultų koks banditas. Galbūt. Bet greičiausiai tai ne.

Tai kas tu per draugas?

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

6 kelionė: how to recover Facebook account?

  Kai pagalvoji, gerai, kad turi draugų. Jie neleidžia tau pūstis. Jei pasigiri, kad va, tavo bicepsai ėmė ir išsipūtė, draugai tau iš karto pasakys, kodėl. Priaugai svorio – štai   kodėl taip nutiko. Jei pasigirsi, kad turi rašymo talentą, tau pasakys, kad rašai kaip Malūkas. Šiaip jau tai priimtum kaip komplimentą, bet iš balso tono supranti, kad čia reikėtų įsižeisti. Jei pasigiri, kad vakar į tave pažiūrėjo net trys moterys, draugai tau primins, kad už tavęs buvo televizorius, ir tuo metu rodė kačiuuuukus. Išmestum tu tuos draugus iš draugų, bet dabar tai nebėra tai dramatiška, kaip „One.lt“ laikais – „Facebook“ juk tau nepraneša apie nutrauktas draugystes. O juk negali taip tyliai imti ir nebedraugauti – juk norisi kažkokių fejerverkų. Tai ir draugauji toliau, kas belieka. Kartais, kai pasidalini kokiu nauju įrašu, pastebi, kad trūksta Petro, Jono, Genadijaus, Oksanos, Arvydo ir Juozo like‘ų. Pasvajoji, kad tas socialinis tinklalapis pagal tai reitinguotų tavo draugus, o tuomet,

12 kelionė: herojai ir pasmerktieji

  Kai sužinai, kad tavo rajone gyvena vagis, kuris naktimis išlupinėja kaimynų automobilių magnetolas, be jokio gailesčio sakai, kad jam reikia nukapoti pirštus. Bet kai sužinai, kad jis – mylintis tėvas, auginantis dvynius, tačiau dėl teistumo nerandantis jokio darbo, imi jo gailėti. O tai kaip žmogui gyventi, kaip jam vaikus į mokyklą išleisti? Jauti, kad nori jam padėti, ir mintyse jau dėlioji planą, kaip tą padaryti. Jam jauti kur kas didesnį palankumą nei kaimynui teisininkui, kuris, kaip sako kaimynai, vaikus auklėja kumščiu. Supranti, kad tas magnetolafilas yra kur kas geresnis žmogus, tik bėda, kad jam gyvenimas netinkamai susiklostė. Imi galvoti, kad aplinkybės kartais priverčia daryti pačius netikėčiausius dalykus, kurie plačiajai visuomenei atrodo truputį kitaip nei tau. Nori gyventi – turi nusižengti taisyklėms ir pasipelnyti kitų sąskaita. Nusikaltėliai kartais atrodo tarsi herojai. Svarbiausia, kad jie, padarę blogą darbą, savo kaltę kompensuotų kokiu nors gražiu gestu.

10 kelionė: nupirkti tyrimai

Kol neini į polikliniką, jautiesi visiškai sveikas, bet jei jau nusprendi apsilankyti pas gydytoją, kelio atgal nebėra. Galbūt net pasijausi mirštantis (didelė tikimybė). Tau tikrai lieps atlikti tyrimus ir tyrimukus, o tada, jei jie bus mokami (šimtaprocentinė tikimybė), tad prie kasos tave ims vanoti karštas, šaltas ir drungnas prakaitas. Gali būti, kad tave išveš su greitąja – juk niekas negali žinoti, kokia liga slepiasi po šiais gana neįprastais simptomais. Jei bandyti priešintis, medikams teks panaudoti tramdomus marškinius, ir tada visi keliai ves tik į Vasaros gatvę. Į polikliniką gal ir visai neitum, bet tau skaudu, kad kas mėnesį moki sveikatos draudimą, bet nieko gero už tuos pinigus negauni. Dantis tenka taisyti už savo pinigus, skiepytis – irgi iš savo lėšų, o tuomet, kai nueini į vaistinę, mintyse jau pradedi verkti, kodėl visi vaistai tokie brangūs. Viešai verkti net nedrįsti – juk žinai, kad vaistinės darbuotoja tau tikrai bandys įsiūlyti raminamųjų, kurie taip pat nė