Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

20 kelionė: Laimingos ir nelaimingos vištos

 

Epikūras sakė, kad laimė – tai skausmo nebuvimas, ir verslininkai šį pasakymą puikiai pritaikė ne tik žmonėms, bet taip pat ir vištoms. Dabar jau supranti, kad anksčiau valgei labai nelaimingų vištų kiaušinius, o dabar laikai pasikeitė – vištos dėdamos kiaušinius tapo laimingos. Taip taip, nes jas dabar augina ne narvuose, bet ant kraiko, arba (dar geriau) – laisvėje. Tik nuliūsti, kai supranti, kad ta jų laisvė labiau primena nelaisvę, nes laisvėje jos turi ne ką daugiau vietos nei narvuose. Piktiniesi: tai kodėl turiu mokėti brangiau? Ogi todėl, kad viena organizacija skatina įmones atsisakyti nelaimingų vištų kiaušinių ir užtikrinti jų laimę. Tu, mielas vartotojau, dar nesipiktink: gali rinktis eiti į tą prekybos centrą, kuriame yra pigesnių nelaimingų vištų kiaušinių, arba gali nukulniuoti į tą kitą, kuriame siūloma įsigyti  ne tik laimingų vištų kiaušinių, bet ir laimingų karvių pieno – jei atsimenate reklamą, laimingą pieną duoda laimingos karvės, kurias užaugina laimingi ūkininkai. Jei ūkininkas nelaimingas, tai jis ir karvę į gardą sukiša, ir vištas į narvus uždaro, ir bulvių laukus gausiai patręšia sintetinėmis trąšomis. „Durnius jis nelaimingas“, – pasakysite, ir tikriausiai nė kiek nesuklysite. Bet tada, kai ateis bulviakasis, šnairuosite į jo bulvių laukus, ir pavydėsite, kad jis užaugino daug gražesnes bulves. Tas pavydas nepagrįstas – ir jūs galėjote užsiauginti tokias pačias, bet nenorėjote, nes jūs rūpinatės ekologija. Ir kai tai ištariate garsiai, visi atsistoja, ir pradeda ploti. Na, bet jau jūsų mintyse tai tikrai. Kai eilinį kartą nepavyksta užauginti norimo bulvių kiekio, spjaunate į viską, ir konstatuojate faktą, kad turgelyje nusipirkti bulvių bus pigiau. Ten ir kiaušiniai geresni, ir pienas sveikesnis, ir mėsa nenuspalvinta raudonais dažais. Klausi pardavėjų, ar šie produktai iš ekologiško ūkio, ir jie labai smarkiai ima linksėti. Kai paprašai parodyti sertifikatą, jie labai greitai susipakuoja parduodamas prekes, ir sprunka nė nepamojavę. Sakote, kad keistoki tokie pardavėjai? Nė kiek. Gal ir tu savo bulves auginai laikydamasis ekologijos principų, bet sertifikato nė neprašei, tai ir negavai. Nėra paprasta jį gauti, bet tau jo net nereikia – vėliau, kai užpavydėjęs kaimynui pradėsi naudoti sintetines trąšas, tą sertifikatą vis tiek atims. O kai ką nors atima, būna labai jau liūdna.

Kai pagalvoji... O tu pats ar esi laimingas? Gyveni ankštame kambarėlyje, ir jautiesi kaip ta višta narvelyje. Bet vaikus vis tiek gimdai. Na, gal ne pats, bet vis tiek gyveni tame pačiame bute. Norėtum, kad tau skirtų erdvesnį butą. Nesvarbu, kad ne namą, bet vis šis tas. Supranti, kad laisvėje gyventi visai nenorėtum... Tai gal geriau palik tą erdvę vištoms – jei joms tai suteikia laimę, tebūnie. O gal apskritai tau tie kiaušiniai laimės nesuteikia? Patikėk, jei jų visai nepirksi, nė viena višta nesupyks.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

6 kelionė: how to recover Facebook account?

  Kai pagalvoji, gerai, kad turi draugų. Jie neleidžia tau pūstis. Jei pasigiri, kad va, tavo bicepsai ėmė ir išsipūtė, draugai tau iš karto pasakys, kodėl. Priaugai svorio – štai   kodėl taip nutiko. Jei pasigirsi, kad turi rašymo talentą, tau pasakys, kad rašai kaip Malūkas. Šiaip jau tai priimtum kaip komplimentą, bet iš balso tono supranti, kad čia reikėtų įsižeisti. Jei pasigiri, kad vakar į tave pažiūrėjo net trys moterys, draugai tau primins, kad už tavęs buvo televizorius, ir tuo metu rodė kačiuuuukus. Išmestum tu tuos draugus iš draugų, bet dabar tai nebėra tai dramatiška, kaip „One.lt“ laikais – „Facebook“ juk tau nepraneša apie nutrauktas draugystes. O juk negali taip tyliai imti ir nebedraugauti – juk norisi kažkokių fejerverkų. Tai ir draugauji toliau, kas belieka. Kartais, kai pasidalini kokiu nauju įrašu, pastebi, kad trūksta Petro, Jono, Genadijaus, Oksanos, Arvydo ir Juozo like‘ų. Pasvajoji, kad tas socialinis tinklalapis pagal tai reitinguotų tavo draugus, o tuomet,

12 kelionė: herojai ir pasmerktieji

  Kai sužinai, kad tavo rajone gyvena vagis, kuris naktimis išlupinėja kaimynų automobilių magnetolas, be jokio gailesčio sakai, kad jam reikia nukapoti pirštus. Bet kai sužinai, kad jis – mylintis tėvas, auginantis dvynius, tačiau dėl teistumo nerandantis jokio darbo, imi jo gailėti. O tai kaip žmogui gyventi, kaip jam vaikus į mokyklą išleisti? Jauti, kad nori jam padėti, ir mintyse jau dėlioji planą, kaip tą padaryti. Jam jauti kur kas didesnį palankumą nei kaimynui teisininkui, kuris, kaip sako kaimynai, vaikus auklėja kumščiu. Supranti, kad tas magnetolafilas yra kur kas geresnis žmogus, tik bėda, kad jam gyvenimas netinkamai susiklostė. Imi galvoti, kad aplinkybės kartais priverčia daryti pačius netikėčiausius dalykus, kurie plačiajai visuomenei atrodo truputį kitaip nei tau. Nori gyventi – turi nusižengti taisyklėms ir pasipelnyti kitų sąskaita. Nusikaltėliai kartais atrodo tarsi herojai. Svarbiausia, kad jie, padarę blogą darbą, savo kaltę kompensuotų kokiu nors gražiu gestu.

10 kelionė: nupirkti tyrimai

Kol neini į polikliniką, jautiesi visiškai sveikas, bet jei jau nusprendi apsilankyti pas gydytoją, kelio atgal nebėra. Galbūt net pasijausi mirštantis (didelė tikimybė). Tau tikrai lieps atlikti tyrimus ir tyrimukus, o tada, jei jie bus mokami (šimtaprocentinė tikimybė), tad prie kasos tave ims vanoti karštas, šaltas ir drungnas prakaitas. Gali būti, kad tave išveš su greitąja – juk niekas negali žinoti, kokia liga slepiasi po šiais gana neįprastais simptomais. Jei bandyti priešintis, medikams teks panaudoti tramdomus marškinius, ir tada visi keliai ves tik į Vasaros gatvę. Į polikliniką gal ir visai neitum, bet tau skaudu, kad kas mėnesį moki sveikatos draudimą, bet nieko gero už tuos pinigus negauni. Dantis tenka taisyti už savo pinigus, skiepytis – irgi iš savo lėšų, o tuomet, kai nueini į vaistinę, mintyse jau pradedi verkti, kodėl visi vaistai tokie brangūs. Viešai verkti net nedrįsti – juk žinai, kad vaistinės darbuotoja tau tikrai bandys įsiūlyti raminamųjų, kurie taip pat nė