Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

24 kelionė: Meilė ir neapykanta

 

Kas rytą atsikeli ir galvoji: „Pošimts pypkių, kaip aš visų nekenčiu!“ Tave nervina, kad  kelio darbininkai darbus pradėjo anksčiau nei pradėjai sapnuoti paskutinįjį sapną, kad kaimynų šuo sulojo, o paštininkas (tas tai kaip visada) atnešė tau siuntą dar likus dešimčiai minučių iki žadintuvo. Tu galvoji apie tai, kaip gi tau dabar teks nusigauti į tą prakeiktą darbą, kad uždirbtum tą žemininačiai menką pinigų sumą, vėliau dar reikės pietauti su prakeiktais bendradarbiais, o vakare su jais eiti į teatrą (ko ten eiti, niekas negali pasakyti, – direktorius liepė). Jautiesi neišsimiegojęs, nes vakar vakare ilgai galvojai apie tuos žmones, kurių nekenti, bet nespėjai apie visus pagalvoti, nes paėmei, ir užmigai. Lyg dar viso to būtų maža, pamatai, kad namuose nebeturi kavos – neturėjai jau vakar, bet ir laiko neturėjai jos nusipirkti. Ką gi, ir vėl teks leisti pinigus kavai iš degalinės, kuri niekada nebūna tinkamo karščio ir tinkamo skonio. Ieškodamas, ką apsirengti, supranti, kad jau seniai buvai įjungęs skalbyklę, tad švarių drabužių spintoje paprasčiausiai nebėra. Jau galvoji skambinti direktoriui, ir pranešti, kad šiandien tikrai neatvyksi į darbą, bet yra viena nedidelė problemėlė – telefoną palikai darbe. Bambėdamas išsitrauki tą švarką, kurį kažkada tau padovanojo buvusioji – tais laikais, kada toks švarkas vis dar buvo madingas, tačiau tu jo niekada taip ir neapsivilkai (na, kadaise jis tau buvo per didelis, o šiandien – jau ankštokas). Žiūrėdamas į savo atvaizdą veidrodyje supranti, kad jau seniai nebuvai kirpykloje, o apie barzdos modeliavimą geriau net nekalbėti. „Ką gi, tebūnie prasideda dar viena šūdina diena!” – tari tarsi sau, tarsi savo katinui, kuris pašiaušęs kuprą nubėgo pasislėpti po lova.

Žengęs pro duris sutinki kaimynę, kuri tau tiesa obuolių pintinę. „Pasivaišinkit, kaimynėli,“ – sako ji tau. Tu jau nori kažką tokio atsikirsti, kad net obuoliai išbyrėtų, bet tau užgniaužia gerklę, ir sakai: „Ačiū, ačiū, jūs labai maloni“, ir įsidedi porą obuolių į kelnių kišenę, kurią per stebuklą kažkada sugalvojai susiūti, kad buto raktai neiškristų. Priėjęs savo automobilį matai, kad jį kažkas nuplovė, tad iš karto pradedi keiktis, ir dairytis, kas gi čia iš tavęs reikalaus pinigų. Supratęs, kad nieko aplinkui nėra, skubėdamas užvedi variklį, ir važiuoji į degalinę, kurioje tikiesi nusipirkti bent pakenčiamo skonio kavos. „Šiandien vaišinam“ – sako tau degalinės darbuotoja. Gūžčioji pečiais, galvoji, kas čia darosi – gerumo dienos gal ar ką, ir paduodi jai vieną (na, tą mažesnį) obuolį, kuris saugiai tūnojo kišenėje. Eidamas link automobilio galvoji, kad tikrai tikrai turi kas nors blogo nutikti – juk taip jau buvo ne kartą, ir tai dar tikrai pasikartos. Didžiai tavo nuostabai, visišai nieko nenutinka – tu neišpili kavos, niekas neužstatė pravažiavimo, ir joks paukštis tavo automobilio neapšiko. „Keista, keista, tikrai labai keista“ – sakai, ir neskubėdamas važiuoji į darbą. Dar ir radiją įsijungi, nors muzikos klausymasis rytais, dienos metu ir vakarais tave dažniausiai labai erzina. Atėjęs į darbą negali suprasti, kodėl visi tau šypsosi, ir kažkaip pernelyg maloniai kalba. „Šiandien gal mano gimtadienis gal, ar ką?“ – spėji pagalvoti dar prieš nueidamas į direktoriaus kabinetą. Kažkodėl tas nupiepęs senis tave norėjo kuo skubiau pamatyti. „Matyt, atleis iš darbo“, – pagalvoji, bet sužinai, kad tave paaukštino pareigose. „Turbūt sapnuoju“, – pagalvoji, ir bandai sau įsižnybti. Supratęs, kad esi tikrovėje, kimbi į darbus, kurie patys už save niekada nenusidirba, ir nė nepajauti, kaip darbo diena ima ir pasibaigia. „Na, liko dar tas spektaklis“, – pagalvoji, ir pastebėjęs, kad dar liko šiek tiek laiko, nuvažiuoji į kirpyklą. Negali patikėti, kad pavyksta apsikirpti be eilės, tad prieš spektaklį dar spėji užsukti į bufetą išgerti nealkoholinio alaus. O ten – negali patikėti savo aikimis – sėdi tavo buvusioji, šypsosi,  ir modama kviečia prieiti arčiau. „Puikiai atrodai“, – sako tau ji, o tu jautiesi praradęs kalbos dovaną. Bandai prisiminti, už ką jos taip nekentei, ir nesugalvojęs tiesi likusį obuolį. Ji tik šypteli, ir užrašo savo telefono numerį. „Susitikime savaitgalį“, – sako ji tau dar prieš susskambant paskutiniam kvietimui į salę.

Grįžęs namo galvoji, kad keistesnės dienos dar niekada nebuvo, bet jautiesi kažkaip... Na, kaip čia tiksliau pasakius, – nešūdinai. Nė nepajauti, kaip pasineri į sapnų karalystę, o ryte tave pažadina malonus paukščiukų čiulbėjimas. Jau pavasaris.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

6 kelionė: how to recover Facebook account?

  Kai pagalvoji, gerai, kad turi draugų. Jie neleidžia tau pūstis. Jei pasigiri, kad va, tavo bicepsai ėmė ir išsipūtė, draugai tau iš karto pasakys, kodėl. Priaugai svorio – štai   kodėl taip nutiko. Jei pasigirsi, kad turi rašymo talentą, tau pasakys, kad rašai kaip Malūkas. Šiaip jau tai priimtum kaip komplimentą, bet iš balso tono supranti, kad čia reikėtų įsižeisti. Jei pasigiri, kad vakar į tave pažiūrėjo net trys moterys, draugai tau primins, kad už tavęs buvo televizorius, ir tuo metu rodė kačiuuuukus. Išmestum tu tuos draugus iš draugų, bet dabar tai nebėra tai dramatiška, kaip „One.lt“ laikais – „Facebook“ juk tau nepraneša apie nutrauktas draugystes. O juk negali taip tyliai imti ir nebedraugauti – juk norisi kažkokių fejerverkų. Tai ir draugauji toliau, kas belieka. Kartais, kai pasidalini kokiu nauju įrašu, pastebi, kad trūksta Petro, Jono, Genadijaus, Oksanos, Arvydo ir Juozo like‘ų. Pasvajoji, kad tas socialinis tinklalapis pagal tai reitinguotų tavo draugus, o tuomet,

12 kelionė: herojai ir pasmerktieji

  Kai sužinai, kad tavo rajone gyvena vagis, kuris naktimis išlupinėja kaimynų automobilių magnetolas, be jokio gailesčio sakai, kad jam reikia nukapoti pirštus. Bet kai sužinai, kad jis – mylintis tėvas, auginantis dvynius, tačiau dėl teistumo nerandantis jokio darbo, imi jo gailėti. O tai kaip žmogui gyventi, kaip jam vaikus į mokyklą išleisti? Jauti, kad nori jam padėti, ir mintyse jau dėlioji planą, kaip tą padaryti. Jam jauti kur kas didesnį palankumą nei kaimynui teisininkui, kuris, kaip sako kaimynai, vaikus auklėja kumščiu. Supranti, kad tas magnetolafilas yra kur kas geresnis žmogus, tik bėda, kad jam gyvenimas netinkamai susiklostė. Imi galvoti, kad aplinkybės kartais priverčia daryti pačius netikėčiausius dalykus, kurie plačiajai visuomenei atrodo truputį kitaip nei tau. Nori gyventi – turi nusižengti taisyklėms ir pasipelnyti kitų sąskaita. Nusikaltėliai kartais atrodo tarsi herojai. Svarbiausia, kad jie, padarę blogą darbą, savo kaltę kompensuotų kokiu nors gražiu gestu.

10 kelionė: nupirkti tyrimai

Kol neini į polikliniką, jautiesi visiškai sveikas, bet jei jau nusprendi apsilankyti pas gydytoją, kelio atgal nebėra. Galbūt net pasijausi mirštantis (didelė tikimybė). Tau tikrai lieps atlikti tyrimus ir tyrimukus, o tada, jei jie bus mokami (šimtaprocentinė tikimybė), tad prie kasos tave ims vanoti karštas, šaltas ir drungnas prakaitas. Gali būti, kad tave išveš su greitąja – juk niekas negali žinoti, kokia liga slepiasi po šiais gana neįprastais simptomais. Jei bandyti priešintis, medikams teks panaudoti tramdomus marškinius, ir tada visi keliai ves tik į Vasaros gatvę. Į polikliniką gal ir visai neitum, bet tau skaudu, kad kas mėnesį moki sveikatos draudimą, bet nieko gero už tuos pinigus negauni. Dantis tenka taisyti už savo pinigus, skiepytis – irgi iš savo lėšų, o tuomet, kai nueini į vaistinę, mintyse jau pradedi verkti, kodėl visi vaistai tokie brangūs. Viešai verkti net nedrįsti – juk žinai, kad vaistinės darbuotoja tau tikrai bandys įsiūlyti raminamųjų, kurie taip pat nė