Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

26 kelionė: Spalvų paletė

 

Kai gimsta vieno ar kito draugo vaikas, dovanų neši rožinį arba mėlyną seilinuką, nes kitų spalvų paprasčiausiai nėra. Nepagalvoji, kad gyvenime vaikui vėliau gali skaudžiai atsiliepti: jei jis ryšėjo rausvą seilinuką, greičiausiai jam teks namus tvarkyti ir maistą gaminti, o tada, jei jam buvo parinktas melsvas seilinukus, tikriausiai jam teks vinis kalti, sienas tapetuoti ir lubas dažyti. Paklausi, o tai kas gi čia tokio? Ogi tokio, kad visiems nuo seno viskas yra aišku: mėlyna – vyrams, o rožinė – moterims. Kas kam dar neaišku?

O jeigu tu sugalvoji eiti prieš srovę ir apskritai nesusilaukti jokių vaikų, visuomenės smerkimo tu tikrai neišvengsi. Ir ne todėl, kad nedarai taip, kaip visi daro – paprasčiausiai tu sutrikdai visą gamtos cikliškumą. Vieni gimsta, o kiti miršta, tačiau tada, jei mirdamas nieko nepalieki po savęs, tai jau pats kaltas tada. Taip, gali net neabejoti: tu tikrai keliausi tiesiu keliu į pragarą, tačiau tuo pačiu prisidėsi ir prie žmonijos sunaikinimo.

Tavęs nuolat visi klausinėja, kodėl tu esi bevaikis. Gal kokios problemytės, gal ką. Tarsi imsi ir pasakosi visiems. Bet giminės nenurimsta, kas kartą randa pretekstą pasiteirauti, kodėl tu ne toks kaip visi. Gal galėtum kokį vaiką įsivaikinti, jei jau nesiseka patiems susilaukti... Tokios kalbos anksčiau tave labai erzino, o dabar jau pripratai. Koks kieno reikalas? Jei jiems taip reikia tų vaikų, tegu patys ir gimdo. Ar tu apskritai su tuo susijęs?

Vėliau pradėjai ir pats galvoti, kas čia ne taip, – juk gal tikrai tikrai reikia? Tą vandens stiklinę mirties patale juk kažkas turės tau paduoti... Gal senyvo amžiaus žmonės miršta visai ne dėl ligų, bet dėl kankinančio troškulio...

Pagaliau radai pasiaiškinimą, kodėl neturi ir neturėsi vaikų – paprasčiausiai anksčiau ar vėliau juos atims. Kas atims? Valstyyyyybė, kas gi daugiau. Kai įsijungi televizorių, supranti, kad jokių kitų naujienų net nėra – visi užsiėmę vaikų atiminėjimu. Kitose šalyse tokia praktika yra taikoma jau nuo labai senų laikų, taigi, ir mums tenka pasitempti. Kuo daugiau vaikų bus atimta – tuo geriau. Taigi, ar tikrai verta juos gimdyti? Augini, rūpiniesi, o paskui... Žinoma, nereikia gerti, nereikia muštis ir rėkauti – tokiu atveju viskas turėtų būti gerai... Bet ar tu gali būti užtikrintas, kad tavo landusis kaimynas nepastebės kokios nors auklėjimo spragos ir tavęs nepaskųs? Prarasti vaiką turėtų būti nelengva. Nereikia tau tokių problemų.

Kai paklausi tėčio, ko jis norėtų dovanų Kalėdų proga, jis net nedvejodamas atsako, kad anūkėlio. Tu atsimeni, kad vaikystėje tikrai ne visada gaudavai tai, ko iš tiesų norėtum, todėl planuoji jam nupirkti pirštines. Arba kelnes. Arba batus. Juk būtent tokias dovanas tau Kalėdų senis nešdavo kasmet.

Tu supranti, kad užauginti vaiką yra be galo didelė atsakomybė. Šiais laikais negali daryti jokių klaidų, nes priešingu atveju būsi apskųstas, o vaikai bus atimti. Prieš trisdešimt metų viskas buvo kitaip. Tavo laikais niekas vaikų neaugino – jie kažkaip augdavo ir užaugdavo. Žinodavai, kad jei tau bus linksma, lauks tikrai liūdnos pasekmės, todėl stengeisi išlikti santūrus. Puikiai žinojai, ko negalima daryti (nieko negalima), todėl jokių nesusipratimų nekildavo.

Nors per tą laiką daug kas pasikeitė, tačiau tikrai ne viskas. Kiekvienas, sutikęs neseniai pagimdžiusią moterį, tiesiog privalo pasakyti, kaip puikiai ji atrodo (tarsi prieš tai būtų atrodžiusi siaubingai). Girti yra būtina. Tai – garbės reikalas, nes kitaip gali būti apšauktas pavyduoliu ar paprasčiausiai neturinčiu jausmų.

Ir atminkit: mėlyna yra mėlyna, o rožinė yra rožinė. Viena spalva – mergaitėms, o kita – berniukams. Neįžeidinėkite jaunųjų tėvelių.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

6 kelionė: how to recover Facebook account?

  Kai pagalvoji, gerai, kad turi draugų. Jie neleidžia tau pūstis. Jei pasigiri, kad va, tavo bicepsai ėmė ir išsipūtė, draugai tau iš karto pasakys, kodėl. Priaugai svorio – štai   kodėl taip nutiko. Jei pasigirsi, kad turi rašymo talentą, tau pasakys, kad rašai kaip Malūkas. Šiaip jau tai priimtum kaip komplimentą, bet iš balso tono supranti, kad čia reikėtų įsižeisti. Jei pasigiri, kad vakar į tave pažiūrėjo net trys moterys, draugai tau primins, kad už tavęs buvo televizorius, ir tuo metu rodė kačiuuuukus. Išmestum tu tuos draugus iš draugų, bet dabar tai nebėra tai dramatiška, kaip „One.lt“ laikais – „Facebook“ juk tau nepraneša apie nutrauktas draugystes. O juk negali taip tyliai imti ir nebedraugauti – juk norisi kažkokių fejerverkų. Tai ir draugauji toliau, kas belieka. Kartais, kai pasidalini kokiu nauju įrašu, pastebi, kad trūksta Petro, Jono, Genadijaus, Oksanos, Arvydo ir Juozo like‘ų. Pasvajoji, kad tas socialinis tinklalapis pagal tai reitinguotų tavo draugus, o tuomet,

12 kelionė: herojai ir pasmerktieji

  Kai sužinai, kad tavo rajone gyvena vagis, kuris naktimis išlupinėja kaimynų automobilių magnetolas, be jokio gailesčio sakai, kad jam reikia nukapoti pirštus. Bet kai sužinai, kad jis – mylintis tėvas, auginantis dvynius, tačiau dėl teistumo nerandantis jokio darbo, imi jo gailėti. O tai kaip žmogui gyventi, kaip jam vaikus į mokyklą išleisti? Jauti, kad nori jam padėti, ir mintyse jau dėlioji planą, kaip tą padaryti. Jam jauti kur kas didesnį palankumą nei kaimynui teisininkui, kuris, kaip sako kaimynai, vaikus auklėja kumščiu. Supranti, kad tas magnetolafilas yra kur kas geresnis žmogus, tik bėda, kad jam gyvenimas netinkamai susiklostė. Imi galvoti, kad aplinkybės kartais priverčia daryti pačius netikėčiausius dalykus, kurie plačiajai visuomenei atrodo truputį kitaip nei tau. Nori gyventi – turi nusižengti taisyklėms ir pasipelnyti kitų sąskaita. Nusikaltėliai kartais atrodo tarsi herojai. Svarbiausia, kad jie, padarę blogą darbą, savo kaltę kompensuotų kokiu nors gražiu gestu.

10 kelionė: nupirkti tyrimai

Kol neini į polikliniką, jautiesi visiškai sveikas, bet jei jau nusprendi apsilankyti pas gydytoją, kelio atgal nebėra. Galbūt net pasijausi mirštantis (didelė tikimybė). Tau tikrai lieps atlikti tyrimus ir tyrimukus, o tada, jei jie bus mokami (šimtaprocentinė tikimybė), tad prie kasos tave ims vanoti karštas, šaltas ir drungnas prakaitas. Gali būti, kad tave išveš su greitąja – juk niekas negali žinoti, kokia liga slepiasi po šiais gana neįprastais simptomais. Jei bandyti priešintis, medikams teks panaudoti tramdomus marškinius, ir tada visi keliai ves tik į Vasaros gatvę. Į polikliniką gal ir visai neitum, bet tau skaudu, kad kas mėnesį moki sveikatos draudimą, bet nieko gero už tuos pinigus negauni. Dantis tenka taisyti už savo pinigus, skiepytis – irgi iš savo lėšų, o tuomet, kai nueini į vaistinę, mintyse jau pradedi verkti, kodėl visi vaistai tokie brangūs. Viešai verkti net nedrįsti – juk žinai, kad vaistinės darbuotoja tau tikrai bandys įsiūlyti raminamųjų, kurie taip pat nė