Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

32 kelionė: Vaivorykščių šalis

 

Jei atsineši į namus mažą mielą kačiuką, kuris netrukus tampa tavo šeimos nariu, anksčiau ar vėliau susidurti su dilema – paleisti ar laikyti? Žinoma, daug geriau, jei šį klausim tau tenka spręsti vėliau, tačiau tuomet, jei veterinaras konstatuoja, kad jo liekną grakštų kūnelį bando įveikti vėžys, tau tenka priimti sprendimą. Tu klausi savęs, ko pats norėtum tokioje situacijoje. Norėtum gyventi. Bet nenorėtum alinančių operacijų, skausmų ir galūnių paralyžiaus. Tu visada kartojai, kad savo gyvūnų niekada, jokiomis aplinkybėmis tikrai nemigdysi. Bet dabar tavo akivaizdoje guli po narkozės dar nepabudęs kūnelis. Tu turi nuspręsti, ar jis pabus.

Šiandien tu jam nedavei nei vandens, nei maisto. Veterinaras taip liepė. Tau spaudė širdį, kai jis kėlėsi iš miego, kad galėtų palakti, bet nerado dubenėlio. Tai tu jį paslėpei, nes iki narkozės liko ganėtinai nedaug laiko. Jis žiūri į tave klausiančiu žvilgsniu, ir sako tą savo gailų „miau“, bet tu jam vis tiek neduodi vandens. Tikiesi, kad šį kartą magnetinis rezonansas galiausiai parodys jo ligos priežastį – jau kurį laiką jis nemato viena akimi ir nevaldo galinės kojos. Tikiesi, kad liga bus pagydoma, ir tu pagaliau galėsi jam padėti. Sėdi į taksi ir važiuoji. Važiuoji, ir tau darosi liūdna, tačiau negali suprasti kodėl. Gydytojas paprašo palaikyti katiną, kol jis suleis narkozę. Mintyse pagalvoji, kad turbūt taip ir atrodo gyvūno eutanazija. Tavęs paprašo užsukti po 15 minučių, todėl išeini į lauką. Gryno oro pliūpsnis primena tau, kad vis dar esi gyvas. Tu kvėpuoji.

Kai grįžti į kabinetą, veterinaras pasiūlo prisėsti. Pradeda vardinti: navikas skrandyje, metastazės inkstuose... Toliau nebegirdi. Kai galiausiai tau pavyksta prabilti, pasiteirauji, ar dar yra galimybė operuoti. Taip, galimybė yra, bet tai padės pašalinti tik dalį navikų. Galiausiai viskas prives prie to paties, ką tau siūlo dabar.

Kodėl taip nutiko būtent tavo katinui, kodėl būtent dabar? Kodėl šiuolaikinė medicina nebegali padėti? Kodėl to negalima buvo nustatyti anksčiau? Kodėl prieš savaitę atlikti tyrimai nieko neparodė? Kodėl tu apskritai darei tuos tyrimus – galbūt ramia širdimi dar galėtum leisti jam gyventi.

O dabar negali. Tu supranti, kodėl jis nebešokinėjo ant durų, nebelipo ant spintos, ir net atsisakė valgyti konservus. Taip nutiko jau ganėtinai seniai. Kodėl tu to nepastebėjai? Tu nori, kad jis pagyventų dar metus. Bent mėnesį. Savaitę. Dieną. Bet supranti, kad pats norėtum pasaulį palikti oriai – be kančių. Nori tikėti, kad pomirtinis pasaulis egzistuoja. Bent jau gyvūnams. Tiems, kurie per savo gyvenimą neturėjo nė vienos destruktyvios minties – tik semti gyvenimą ir džiaugtis kiekviena diena.

Tu pasakai veterinarui, kad nusprendei jį paleisti.

Grįžti į ištuštėjusius namus ir negali užverti atsivėrusios skylės sieloje. Jo nebėra. Ir niekada nebebus. Draugai tau siūlo priglausti mažą mielą kačiuką, tačiau tu negali to padaryti. Vos tik pamatai katino nuotrauką, veidą padengia ašaros. Tu trokšti, kad laikas eitų kiek įmanoma greičiau. Nori užgydyti žaizdas ir versti kitą gyvenimo puslapį.

Viskas praeina. Tu žinai, kad vieną dieną ir vėl galėsi šypsotis. Grįžti namo, paglostyti savo šunis, ir negalvoti, kur miega tavo katinas. Tu galėsi užverti vonios duris, ir nesibaiminti, kad katinas negalės pasiekti savo kraiko dėžės. Tu galėsi išvykti atostogauti, ir nesirūpinti, kas prižiūrės tavo katiną. Galėsi nusipirkti vazoną. Pasikabinti užuolaidas. Bet tai – tokios smulkmenos, kurios tavęs visiškai neguodžia. Bet viskas praeina. Galiausiai jūs ir vėl susitiksite.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

6 kelionė: how to recover Facebook account?

  Kai pagalvoji, gerai, kad turi draugų. Jie neleidžia tau pūstis. Jei pasigiri, kad va, tavo bicepsai ėmė ir išsipūtė, draugai tau iš karto pasakys, kodėl. Priaugai svorio – štai   kodėl taip nutiko. Jei pasigirsi, kad turi rašymo talentą, tau pasakys, kad rašai kaip Malūkas. Šiaip jau tai priimtum kaip komplimentą, bet iš balso tono supranti, kad čia reikėtų įsižeisti. Jei pasigiri, kad vakar į tave pažiūrėjo net trys moterys, draugai tau primins, kad už tavęs buvo televizorius, ir tuo metu rodė kačiuuuukus. Išmestum tu tuos draugus iš draugų, bet dabar tai nebėra tai dramatiška, kaip „One.lt“ laikais – „Facebook“ juk tau nepraneša apie nutrauktas draugystes. O juk negali taip tyliai imti ir nebedraugauti – juk norisi kažkokių fejerverkų. Tai ir draugauji toliau, kas belieka. Kartais, kai pasidalini kokiu nauju įrašu, pastebi, kad trūksta Petro, Jono, Genadijaus, Oksanos, Arvydo ir Juozo like‘ų. Pasvajoji, kad tas socialinis tinklalapis pagal tai reitinguotų tavo draugus, o tuomet,

12 kelionė: herojai ir pasmerktieji

  Kai sužinai, kad tavo rajone gyvena vagis, kuris naktimis išlupinėja kaimynų automobilių magnetolas, be jokio gailesčio sakai, kad jam reikia nukapoti pirštus. Bet kai sužinai, kad jis – mylintis tėvas, auginantis dvynius, tačiau dėl teistumo nerandantis jokio darbo, imi jo gailėti. O tai kaip žmogui gyventi, kaip jam vaikus į mokyklą išleisti? Jauti, kad nori jam padėti, ir mintyse jau dėlioji planą, kaip tą padaryti. Jam jauti kur kas didesnį palankumą nei kaimynui teisininkui, kuris, kaip sako kaimynai, vaikus auklėja kumščiu. Supranti, kad tas magnetolafilas yra kur kas geresnis žmogus, tik bėda, kad jam gyvenimas netinkamai susiklostė. Imi galvoti, kad aplinkybės kartais priverčia daryti pačius netikėčiausius dalykus, kurie plačiajai visuomenei atrodo truputį kitaip nei tau. Nori gyventi – turi nusižengti taisyklėms ir pasipelnyti kitų sąskaita. Nusikaltėliai kartais atrodo tarsi herojai. Svarbiausia, kad jie, padarę blogą darbą, savo kaltę kompensuotų kokiu nors gražiu gestu.

10 kelionė: nupirkti tyrimai

Kol neini į polikliniką, jautiesi visiškai sveikas, bet jei jau nusprendi apsilankyti pas gydytoją, kelio atgal nebėra. Galbūt net pasijausi mirštantis (didelė tikimybė). Tau tikrai lieps atlikti tyrimus ir tyrimukus, o tada, jei jie bus mokami (šimtaprocentinė tikimybė), tad prie kasos tave ims vanoti karštas, šaltas ir drungnas prakaitas. Gali būti, kad tave išveš su greitąja – juk niekas negali žinoti, kokia liga slepiasi po šiais gana neįprastais simptomais. Jei bandyti priešintis, medikams teks panaudoti tramdomus marškinius, ir tada visi keliai ves tik į Vasaros gatvę. Į polikliniką gal ir visai neitum, bet tau skaudu, kad kas mėnesį moki sveikatos draudimą, bet nieko gero už tuos pinigus negauni. Dantis tenka taisyti už savo pinigus, skiepytis – irgi iš savo lėšų, o tuomet, kai nueini į vaistinę, mintyse jau pradedi verkti, kodėl visi vaistai tokie brangūs. Viešai verkti net nedrįsti – juk žinai, kad vaistinės darbuotoja tau tikrai bandys įsiūlyti raminamųjų, kurie taip pat nė