Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

37 kelionė: Beprotmūšis

 

Antradienis – didi diena. Vakare galima išbandyti savo jėgas proto mūšyje. Jei pasiseka, kitą savaitę tavo komandą perkels į kitą, aukštesnį divizioną, o tai reiškia, kad praėjusį kartą tikrai neblogai pavarėte. Tik gaila, kad taip nenutinka, o tada, kai sužinai, jog kažkas iš tavo pažįstamų žaidžia aukštesnėse lygose, nė kiek nesutrinki, ir sakai, kad jūsų komanda parašė prašymą visada žaisti ten pat. Kiekvieną savaitę tikiesi, kad jau šį kartą tikrai tikrai ims ir pasiseks, bet taip nenutinka. Tai pasakykit, ką daryti, kai to proto paprasčiausiai nėra? Išgirdęs vedėjo skaitomą  klausimą galvoji, ką čia sugalvojus, – juk tikrai tikrai kažkada skaitei apie tas nykstančias lietuviškas krevetes, tik niekaip negali atsiminti, kaip jos vadinasi. Protingi tie, kurių pasakiškai gera atmintis, bet ne visi tuo gali pasigirti. Ir vis dėlto, visada norisi kitus paprotinti. Vos tik kas nors pasako ar padaro kokią nors nesąmonę, iš karo kyla noras pasiimti pieštuką, tušinuką ar kitą gana aštrų daiktą, ir, baksnojant į petį (ar į minkštesnę vietą) kartoti : „Esi durnas, esi durnas, esi tikrai tikrai durnas“. Bet niekas nepasikeičia. Turbūt ne be reikalo sakoma, kad kvailas nesupras, o protingas nesakys, bet štai ima ir pasireiškia koks nors beprotizmas. Tai ir tu, kartodamas savo tiesas, nebūtinai esi protingesnis.

O vieną kartą jums tame protmūšyje visai netikėtai ima ir pasiseka. Kitos komandos jus iš karto puola kaltinti gūglinimu, bet jos nežino, kad jūs neturite pakankamai proto naudotis išmaniaisiais telefonais. Tie durnieji telefonai gi net neturi prieigos prie interneto! Todėl išdidžiai pasakai, kad paprasčiausiai jus aplankė sėkmė. Ir tikrai tikrai nenusirašinėjot – juk dar reikia žinoti, kurios komandos rašo teisingus atsakymus, ir kurios tiesiog aklai spėja.

Kai esi gausiai susirinkusios komandos dalis, kartais tenka labai karštakošiškai pasiginčyti, koks gi turėtų būti teisingas atsakymas. Vienas draugas rėkia, kad teisingas atsakymas Prancūzija, o kitas nesiliauja kartoti, kad tikrai tikrai ne, irk ad užrašyčiau kitą atsakymą – „Vokietija“. Tada komanda pasidalina į dvi dalis: vieni palaiko pirmąjį atsakymą, kiti – kitą, tačiau laikas baigiasi, iš pykčio užrašai „Rusija“, ir visi nustembate, kad teisingas atsakymas buvo raganosis. Na, bent jau smarkiai nesusipykote.

Nutinka ir taip, kad vedėjas sugalvoja apdovanoti paskutinę vietą užėmusią komandą. Bet tada ir vėl – jus kaltina pasyviu žaidimu, nes kai kurių atsakymų juk paprasčiausiai NEĮMANOMA NEŽINOTI. Tave ir tavo komandos draugus apima gėdos jausmas, todėl tu, komandos kapitonas, atrėži, kad gal šiek tiek ir pasukčiavote, – juk labai norėjote tų saldainių. Kaltintojas atrėžia, kad taip ir galvojo, tačiau ir toliau pyksta, kad užėmė ne paskutinę, bet priešpaskutinę vietą. Būtent todėl visada stengiesi žaisti vidutiniškai – tada niekas negalės tavęs kaltinti.

Kartais pabandai paprotauti nuotoliniu būdu: du kartus per dieną yra pateikiamas naujas klausimas, ir turi ne daugiau nei vieną minutę į jį atsakyti. Užduotis tikrai ne iš lengvųjų, nes bandai žaisti sąžiningai ir nesinaudoti jokiomis paieškos sistemomis. Tave stebina kiti žaidėjai – jei reikia parašyti bendrinį kokio augalo pavadinimo, jie būtinai pademonstruos savo žinias įrašydami ir lotynišką. Nu, tikrai negūglino. Žinoma, tu esi sąžiningas ir nė nebandai slapta pažeidinėti taisyklių, todėl tau ir nesiseka.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

6 kelionė: how to recover Facebook account?

  Kai pagalvoji, gerai, kad turi draugų. Jie neleidžia tau pūstis. Jei pasigiri, kad va, tavo bicepsai ėmė ir išsipūtė, draugai tau iš karto pasakys, kodėl. Priaugai svorio – štai   kodėl taip nutiko. Jei pasigirsi, kad turi rašymo talentą, tau pasakys, kad rašai kaip Malūkas. Šiaip jau tai priimtum kaip komplimentą, bet iš balso tono supranti, kad čia reikėtų įsižeisti. Jei pasigiri, kad vakar į tave pažiūrėjo net trys moterys, draugai tau primins, kad už tavęs buvo televizorius, ir tuo metu rodė kačiuuuukus. Išmestum tu tuos draugus iš draugų, bet dabar tai nebėra tai dramatiška, kaip „One.lt“ laikais – „Facebook“ juk tau nepraneša apie nutrauktas draugystes. O juk negali taip tyliai imti ir nebedraugauti – juk norisi kažkokių fejerverkų. Tai ir draugauji toliau, kas belieka. Kartais, kai pasidalini kokiu nauju įrašu, pastebi, kad trūksta Petro, Jono, Genadijaus, Oksanos, Arvydo ir Juozo like‘ų. Pasvajoji, kad tas socialinis tinklalapis pagal tai reitinguotų tavo draugus, o tuomet,

12 kelionė: herojai ir pasmerktieji

  Kai sužinai, kad tavo rajone gyvena vagis, kuris naktimis išlupinėja kaimynų automobilių magnetolas, be jokio gailesčio sakai, kad jam reikia nukapoti pirštus. Bet kai sužinai, kad jis – mylintis tėvas, auginantis dvynius, tačiau dėl teistumo nerandantis jokio darbo, imi jo gailėti. O tai kaip žmogui gyventi, kaip jam vaikus į mokyklą išleisti? Jauti, kad nori jam padėti, ir mintyse jau dėlioji planą, kaip tą padaryti. Jam jauti kur kas didesnį palankumą nei kaimynui teisininkui, kuris, kaip sako kaimynai, vaikus auklėja kumščiu. Supranti, kad tas magnetolafilas yra kur kas geresnis žmogus, tik bėda, kad jam gyvenimas netinkamai susiklostė. Imi galvoti, kad aplinkybės kartais priverčia daryti pačius netikėčiausius dalykus, kurie plačiajai visuomenei atrodo truputį kitaip nei tau. Nori gyventi – turi nusižengti taisyklėms ir pasipelnyti kitų sąskaita. Nusikaltėliai kartais atrodo tarsi herojai. Svarbiausia, kad jie, padarę blogą darbą, savo kaltę kompensuotų kokiu nors gražiu gestu.

10 kelionė: nupirkti tyrimai

Kol neini į polikliniką, jautiesi visiškai sveikas, bet jei jau nusprendi apsilankyti pas gydytoją, kelio atgal nebėra. Galbūt net pasijausi mirštantis (didelė tikimybė). Tau tikrai lieps atlikti tyrimus ir tyrimukus, o tada, jei jie bus mokami (šimtaprocentinė tikimybė), tad prie kasos tave ims vanoti karštas, šaltas ir drungnas prakaitas. Gali būti, kad tave išveš su greitąja – juk niekas negali žinoti, kokia liga slepiasi po šiais gana neįprastais simptomais. Jei bandyti priešintis, medikams teks panaudoti tramdomus marškinius, ir tada visi keliai ves tik į Vasaros gatvę. Į polikliniką gal ir visai neitum, bet tau skaudu, kad kas mėnesį moki sveikatos draudimą, bet nieko gero už tuos pinigus negauni. Dantis tenka taisyti už savo pinigus, skiepytis – irgi iš savo lėšų, o tuomet, kai nueini į vaistinę, mintyse jau pradedi verkti, kodėl visi vaistai tokie brangūs. Viešai verkti net nedrįsti – juk žinai, kad vaistinės darbuotoja tau tikrai bandys įsiūlyti raminamųjų, kurie taip pat nė